|  NL  |  EN  |  FR  |


Algemeen

Onze boerderij ligt midden in het Parc Naturel Regional de Livradois Forez, dit gebied is meer dan 320.000 ha groot en is een oase van groen en rust.
Het huis ligt op een hoogte van 800 m. en is een uitstekende uitvalbasis voor tal van wandel- , fiets- en motortochten. Vanaf de ommuurde tuin heeft u een geweldig uitzicht over het dal van de rivier de Dore. Het hoogste punt van de omgeving is zichtbaar, ruim 1600 meter hoog, met een klein skistation.
Onze omgeving telt vele authentieke dorpen en gehuchten, waar de tijd lijkt stil te hebben gestaan.

De Auvergne heeft een landklimaat, de seizoenen zijn daardoor meer uitgesproken dan in Nederland. Dus in de zomer meer zon, in de winter kouder en meer sneeuw, het najaar vaak lang zeer aangenaam.
U kunt lekker luieren, actief bezig zijn en in het weekend is er altijd wel ergens een rommelmarkt (vide grenier), waar u vaak goedkoop leuke spullen kunt vinden.
Eigenlijk is alles wat het hart begeert aanwezig in dit mooie deel van Frankrijk.
Pierre sur Haute, heerlijk wandelgebied


Vide grenier, rommelmarkt

Omgeving

Auvergne

De Auvergne bestaat uit 4 departementen: Allier, Puy de Dôme, Haut Loire en Cantal. De Allier heeft een glooiend, heuvelachtig landschap, de andere departementen en dus ook de Puy de Dôme zijn over het algemeen wat ruiger en bergachtiger.
De regio is qua oppervlakte te vergelijken met Nederland, maar er wonen zo’n 1.3 miljoen mensen. Het is daardoor een dunbevolkte regio, met relatief weinig grote steden. Clermont-Ferrand is de hoofdstad en tevens de grootste stad van de Auvergne.

De Auvergne is vooral bekend om zijn niet meer actieve vulkanische gebergte. De Puy de Dôme is de bekendste, regelmatig opgenomen in de Tour de France. De hoogste top is de Puy de Sancy, zo’n 1886 m. hoog. De top is lopend of met een kabelbaan te bereiken en het uitzicht is adembenemend mooi als je eenmaal boven bent en heeft u een fantastisch uitzicht over het hele vulkanengebied van het Parc Naturel Régional des Volcans d’Auvergne.

Het gebied is gelukkig nog niet overstroomt door het massatoerisme. Natuurliefhebbers kunnen hier genieten van de gezonde lucht en het schone milieu. De vele meren, riviertjes, warmwater- en mineraalbronnen, vulkanen, valleien en bossen hebben een uitzonderlijke flora en fauna. De in het voorjaar met kleine wilde narcissen bezaaide velden zijn daar een prachtig voorbeeld van. Het natuurgebied leent zich uitstekend voor zowel zomer- als winteractiviteiten.
Puy de Sancy, wandelenWilde narcissen, wandelen


Steden en dorpen

Clermont-Ferrand, aan de voet van de Puy de Dôme, ligt op zo’n 70 km bij ons vandaan. Het is een levendige, gezellige stad met veel bezienswaardigheden, o.a. de gotische kathedraal Notre-Dame-de-l’Assomption. De kathedraal en vele andere huizen en gebouwen zijn gebouwd met Volvic, een grijzige steensoort.
Het oude middeleeuwse centrum uit de 12e eeuw is goed bewaard gebleven. U waant zich weer in vervlogen tijden, lopend door de smalle straatjes en over de mooie pleinen met barokke fonteinen. Het is ook een bruisende moderne stad met zijn vele musea, restaurants, markten, muziek- en filmfestivals.
La Chaise-Dieu, op zo’n 30 km afstand, is beroemd om zijn abdijkerk midden in het dorp, een kathedraal uit de 13e eeuw.
Vooral de Dance Macabre, een muurschildering uit de XVe eeuw, is zeer de moeite waard.
Ook de Salle de l’Echo is zeer bijzonder. Verder is er jaarlijkse het internationaal vermaarde klassieke muziekfestival.
Ambert, op nog geen 8 km. van ons huis, dé plaats om boodschappen te doen en lekker rond te slenteren. Geroemd om zijn blauwe kaas, de Fourme d’Ambert, die volop te koop is op de gezellige donderdagmarkt rondom het bijzondere ronde gemeentehuis. Ambert wordt gekenmerkt door nauwe straatjes en pleinen met leuke terrasjes en restaurants en er zijn diverse musea o.a. Museé de la Fourme d’Ambert en een papiermuseum. Zomers, in juli en augustus, loopt er een toeristische treintje van Ambert naar o.a. la Chaise-Dieu. Voor de fietsliefhebbers is er in juli de bekende wielerronde “Cyclo les Copains du Monde”, over verschillende afstanden.
Le Puy en Velay, Een prachtige oude stad waarvan een gedeelte van de oude centrum op de Werelderfgoedlijst staat van de UNESCO.
Een aantal oude kloosters rijzen op rotspunten boven de stad uit en het is een beginpunt van de wandeltocht naar Santiago de Compostella.
In september is er een groot 4-daags Middeleeuws festival, een waar spektakel waarin de hele binnenstad in oude sfeer is gehuld.
le Puy en Velay

Recreatie

Wandelen, fietsen, motorrijden


De Auvergne is bij uitstek geschikt voor sportieve wandel-, fiets- en motortochten. Er zijn tal van wandelroutes uitgezet, goed aangegeven door gele wegwijzers.
Verder zijn er vele mountainbikeroutes ook bij ons in de buurt, dwars door bossen en weilanden. Fietst u liever over de weg, dat is prima te doen over de talrijke, stille weggetje in de omgeving. Maar bedenk wel, in de Auvergne is het nergens vlak en alleen geschikt voor de geoefende fietser.
Wandelen, fietsen, motorrijden
Op de vele kleine goed onderhouden wegen is het ook met de motor prima toeren en kunt u genieten van vele mooie uitzichten.
Wilt u ter plekke informatie over leuke wandel- en fietsroutes, daar helpen wij u natuurlijk graag bij.

Rivier Dore, Olliergues

Water(sport)


De Auvergne is rijk aan rivieren, meertjes en kleine stroompjes die dwars door bossen en weilanden lopen. Hier is het heerlijk toeven na een lange wandeling of fietstocht.
Wilt u een frisse duik nemen of de kinderen lekker laten spelen in het water? Dat kan in de vele mooie recreatieplassen van Ambert en andere grote plaatsen, want de meeste hebben wel een “plan d’eau”.
Voor de sportvissers zijn er de vele riviertjes en meertjes, met volop vis. Mocht u interesse hebben, dan kennen we een specialist uit de
omgeving die u tegen betaling meeneemt naar uitstekende visplekken. Hij kan u alles vertellen over de juiste plekken, soorten vis en manieren van vissen, om zo de beste resultaten te behalen.
Kortom, er is voor iedereen wel wat te beleven in onze omgeving.

Wintersport


Op drie kwartier rijden van ons huis ligt het wintersportgebied van Chalmazel. Het seizoen is van december tot begin maart.
Totaal ligt er 12 km piste verdeeld over 15 pistes. Voordeel is de sneeuwzekerheid vanwege de sneeuwkanonnen die werken bij gebrek aan echte sneeuw en de prijzen liggen veel lager dan de populaire skigebieden.
chalmazel wintersport